Vertel je eigen Verhaal

SCHRIJF & COACH PRAKTIJK

Over mij


Verhalen binden en boeien me. Al van kleins af aan. Ik ben Monique Vos. Geboren in de jaren ’70, met een toekomstbeeld voor me waarin alle mogelijkheden en kansen open leken te zijn. Vele kansen en mogelijkheden heb ik inderdaad gehad. Ik heb gestudeerd, HBO en WO, ik heb stage gelopen op het prachtig Caribisch eiland Bonaire en kon daarna direct aan de slag. In diverse mooie functies, vaak op het snijvlak van zorg en innovatie. Met intussen alweer ruim 25 jaar werkervaring, als projectleider, teammanager, coach in netwerken en in organisaties, en nu ook als zelfstandig ondernemer.

En toch had ik af en toe het gevoel geleefd te worden, door mijn werk, mijn gezin, mijn sociaal leven. Een keerpunt daarin voor mij was de uitspraak: “Een afspraak met jezelf is ook een afspraak”. Vanaf dat moment ben ik meer mijn eigen levenspad, mijn eigen verhaal, gaan leven. Een leven in verbinding en in creatie. 

Een leven waarin ik de dingen die ik graag doe, combineer: lezen, schrijven, coachen, netwerken, projecten leiden, fotograferen, (zakelijk)tekenen, buiten in de natuur zijn, yoga en meditatie. En waarbij ik wil leven en werken vanuit mijn kernwaarden: creëren, vrijheid en ritme.  Met als prachtige basis mijn gezin en gezinsleden. 

Ik heb mijn opleiding Professioneel Coachen gevolgd aan de Hanzehogeschool voor Professionals en Bedrijven. Ik ben lid van LVSCdaar sta ik als coach ook geregistreerd en ik zit in de werkgroep LVSC-NoordVoor intervisie heb ik een intervisiegroep, met als werknaam Intervisie Noord, samen met Jelle WestendorpEvelien Kling en Ilja Goossens.   

In het schrijven heb ik mijn passie gevonden. En die deel ik graag. Ik heb het schrijven ervaren als een krachtig reflectie-instrument. In de afgelopen 6 jaar heb ik diverse cursussen autobiografisch schrijven gevolgd, waaronder drie (volgordelijke) masteropleidingen

  • Schrijven en Zelfcoaching 
  • Leiderschap en Zelfcoaching
  • Leiderschap en Verbindende Communicatie 

De onderliggende theorie is gebaseerd op 'Zandloper', waarbij de onderkant staat voor je persoonlijkheid, het smalle midden voor je hart en de bovenkant voor je essentie. De persoonlijkheid kent de gelaagdheid van feiten, structuur en tegenstellingen, het smalle middenstuk staat voor keuze (en dus richting) vanuit het hart en de essentie kent de gelaagdheid van verbeelding, inspiratie en intuïtie. Door je bewust te worden van waaruit je handelt, vanuit je persoonlijkheid of meer vanuit je essentie, kun je je daartoe beter verhouden en daarin, vanuit het hart een keuze maken. Beide, zowel je persoonlijkheid als je essentie, heb je nodig om je dromen / je wensen te verwezenlijken. 

Ik ben hiervoor in opleiding geweest bij Margje Vos. En intussen verzorg ik zelf ook schrijfcursussen en schrijfdagen. Iets wat ik met veel plezier en passie doe. 

Een praktische toepassing is de cursus "Schrijf je Loopbaan". In het voorjaar van 2022 heb ik met veel plezier en goed resultaat de training "Schrijf je loopbaan" gevolgd. Deze is ontwikkeld door Marianne Panneman, van de Loopbaancreatie. De cursus "Schrijf je loopbaan" is nu ook bij mij te volgen, op 't Hoge Land, te Leermens.

Wat me boeit is het stellen van de juiste vraag op het juiste moment. Hiervoor heb ik o.a. een cursus filosofie via de School of Life,  de workshop "De juiste vraag, de kunst van het vragen stellen in coachende gesprekken" (Brenninkmeijer en de Voogd), en de cursus "inzet eigen ervaringen in zorg en welzijn voor professionals", via HanzePro, Hanzehogeschool Groningen, gevolgd. 

Mijn stijl van coachen, trainen en begeleiden is ontwikkelingsgericht, ingegeven vanuit de positieve psychologie, waarbij ik ook het schrijven als reflectie-instrument inzet. De basis in mijn coach-opleiding is de GROW-methodiek (John Withmore) geweest: praktisch, bondig, helder. Gericht op doelen, huidige situatie, mogelijkheden en de motivatie om stappen te zetten. Echter hierin miste ik o.a. betekenisgeving. Een methode die me (naast bovenbeschreven zandloper) in relatie tot het vertellen en schrijven van je eigen verhaal, bijzonder aanspreekt is "De biografie als Medicijn", de zin van levensverhalen in de zorg, en de handleiding hiervan: coachen aan de hand van de vier dimensies, beide geschreven door Susanne Kruys en de laatste samen met Wouter Zuurbier. 

De metafoor hiervoor is de pyramide.  

  • Met als fundament de oproep: wat is jouw vraag?
  • De vier zijvlakken / dimensies: 
  • De fysieke dimensie: wie ben jij in jouw ruimte?
  • De sociale dimensie: wie ben jij in de tijd? 
  • De psychische dimensie: wie ben jij in jouw ontwikkeling?
  • De spirituele dimensie: wie ben jij in jouw zijn?
  • Het topgesprek: Wat staat jou te doen?

Mijn missie is dat een ieder de ruimte voelt en neemt om zijn of haar eigen pad te volgen en de eigen talenten en kwaliteiten tot bloei kunnen komen. Als het ware in de flow met je eigen talent. En daarin wil ik graag bijdragen door een ieder de kracht van het verhaal te laten ervaren vanuit de context van de eigen biografie: Je eigen verhaal, met al je ervaringen, ups and downs, life-events, vertellen en schrijven, geeft inzicht, zelfkennis en zicht op je eigen waarden, talenten en levensmotief. 

Door te werken en leven vanuit je kern, je authentieke zelf, geef je ruimte aan je talenten en kwaliteiten, en zul je meer geluk, zin en plezier ervaren in je werk en in je leven. En dat wens ik iedereen toe. 

Verder ben ik projectleider van Hersenletsel Netwerk Noord.
Kijk voor meer zakelijke informatie op mijn linkedIn profiel 


 

 


 


 


 


 

E-mailen
Bellen